به گزارش خبرگزاری تسنیم دکتر علیرضا اکبرشاهی در گفتوگو با خبرنگار کشاورزی این واحد خبری از ورود سویه جدیدی از آنفلوآنزای پرندگان به کشور خبر داد که این سویه ویروسی H5N6 توسط پرندگان مهاجر به کشور وارد شده است.
به گزارش تسنیم به نقل از علیرضا اکبر شاهی در مصاحبه خبری خود در روز 24 بهمن ماه با این خبرگزاری اعلام نمود که این سویه در سال 2014 در کشور چین و کشور ژاپن اکنون
آن را گزارش نموده است و از 25 روز پیش انگلستان نیز با آن درگیری پیدا کرده است.
مدیرکل دفتر مبارزه با بیماریهای طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: این سویه در پرندگان حیات وحش تالاب بوجاق کیاشهر استان گیلان جداسازی شده است و قابلیت انتقال به انسان را دارد.
وی تصریح کرد: این سویه زمانی که در کشور چین شناسایی شده بود حتی مواردی از تلفات انسانی نیز داشته است.
اکبرشاهی گفت: خوشبختانه در کشور ما این ویروس در همان منطقه یادشده شناسایی شده است که ما نیز اقدامات خودمان را در آن منطقه انجام دادهایم و در حال حاضر صنایع طیور کشورمان از بابت این ویروس مشکلی ندارند و گزارشی درباره انتقال آن به مرغداریهای صنعتی و حتی سنتی گزارش نشده است.
وی افزود: ویروس H5N8 (ویروس قبلی) کماکان در برخی نقاط کشور وجود داشته اما این ویروس بهخلاف ویروس جدید قابلیت انتقال به انسان را ندارد.
مدیرکل بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: باتوجه به اینکه این ویروس با انسان مشترک است و امکان انتقال به انسان را دارد نگرانیهایی را برای ما ایجاد کرده است اما اقدامات اولیه و آنچه را در توان داشتیم انجام دادهایم.
وی در پاسخ به این سؤال که این ویروس جدید چهعوارضی برای انسان دارد و آیا بهسرعت کشنده است یا خیر، گفت: همکاران ما در علوم پزشکی میتوانند در این ارتباط پاسخ دهند و نظرات خود را اعلام کنند و ما بهعنوان دامپزشکی نمیتوانیم درباره بعد انسانی آن اظهار نظر کنیم.
مدیرکل بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی کشور با ارائه توصیههایی به روستاییانی که طیور نگهداری میکنند گفت: این افراد باید طیور خود را محصور کنند و از تماس آن با پرندگان وحشی جلوگیری بهعمل آورند.
چگونگی مواجهه مردم با این ویروس مشترک
مدیرکل بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی کشور در پاسخ به اینکه آیا تخم پرندگان نیز حامل این ویروس بوده و قابلیت انتقال آن را به انسان دارد یا نه گفت: اگر واحد صنعتی طیوری را شناسایی کنیم که به این بیماری دچار شده است بلافاصله عملیات معدومسازی در آنجا انجام میشود، محمولهها و نهادهای آن از جمله تخممرغ بهطور کامل معدوم میشود و اجازه نمیدهیم که وارد چرخه مصرف شود.
اکبرشاهی اظهار داشت: بایت سویه قبلی در شش ماه از سال بیش از 24 میلیون مرغ را معدوم کردیم این در حالی است که ابتدا به ساکن جای نگرانی انتقال به انسان داشت اما اینکه این ویروسها امکان تغییر ژنتیکی دارند ما برای حفظ سلامت مردم معدومسازی را انجام دادیم و ادامه میدهیم.
مدیرکل بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی کشور گفت: دامپزشکی از خطرات این بیماری در کشور پیشگیری میکند اما باید توجه داشت که پرندگان گونههای مختلف این ویروس (آنفلوآنزا) را با خود همراه دارند و در هر مهاجرت آن را جابهجا میکنند و سویههای این بیماری را به کشورهای مختلف از جمله کشور خودمان منتقل میکنند.
وی اضافه کرد: مهم آن است که ویروسی که به کشور وارد شده بهسرعت شناسایی کنیم و در مرحله اولیه با ایجاد سد از انتقال آن توسط پرندگان مهاجر به طیور عمومی و صنعتی جلوگیری کنیم.
وی با ارائه توصیههایی به مردم در مواجهه با این بیماری گفت: آنچه مردم باید بدانند آن است که از دست زدن و تماس با پرندگان مهاجر و وحشی خودداری کنند همچنین از شکار پرندگان مهاجر و مصرف گوشت و تخم آن بهجد خودداری کنند.
اکبرشاهی افزود: پرندگان مهاجر ممکن است حامل ویروسهای دیگری نیز باشند که ما آنها را شناسایی نکرده باشیم که این موضوع برای خود پرندگان تلفات نداشته اما برای انسان خطرآفرین است.
لازم به ذکر است که رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت پیشتر عنوان داشته بود که احتمال انتقال ویروس H5N6 به انسان بسیار ناچیز است، هرچند از مردم خواسته شده است که “از تماس و شکار پرندگان وحشی خودداری کنند و این موضوع را جدی بگیرند.”
محمدمهدی گویا گفته است “تلاش میکنیم که بیماری به شهرهای دیگر منتقل نشود، اما هیچ چیز قابل پیشبینی نیست.”
همزمان موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی گفته است که تمام امکانات آزمایشگاه آنفلوآنزای خود را برای شناسایی و بررسی نمونههای بیماری جدید به کار گرفته است.
روز گذشته سازمان دامپزشکی با تأیید شیوع موج جدید آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از مردم خواست که از نزدیک شدن به پرندگان وحشی خودداری کنند.
دکتر علیرضا رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت “هفته گذشته که از سوی محیط زیست اعلام شد بیش از هزار قطعه پرنده وحشی در پارک ملی بوجاق بندر کیاشهر در استان گیلان تلف شدهاند، همکاران ما بلافاصله به آن منطقه مراجعه کرده و آزمایشات و نمونه برداریهای لازم را برای شناسایی تحت تیپ ویروس انجام دادند.”