در سال 1311 بدستور مرحوم دکتر حامدی مؤسس دانشگاه دامپزشکی در ایران دکتر پراین آلمانی که سرهنگ بازنشسته ارتش بود با هماهنگی سرهنگ علوی مقدم ، یک کلاس شش ماهه واکسیناتوری را در آمادگاه پادگان اصفهان برگزار کرد که در این کلاس آقایان مدبر صدری ، سامره ای ، شیمیست و صفوی بعنوان واکسیناتور تربیت شده و به منطقه عشایری شهرضا و سمیرم اعزام گردیدند .
محور کار دامپزشکی در این زمان صرفاً واکسیناسیون بر علیه بیماری پلوروپونومونی واگیر بزان با واکسن فرموله تهیه شده در اصفهان و مبارزه علیه بیماری پیروپلاسموز با ماده آکاپرین بود .
در سال 1314 در خیابان چهارباغ فعلی ، باغ بزرگی اجاره شد و درمانگاه دامپزشکی به ریاست دکتر ناصح و با کمک دکتر پراین ، کارشناس درمانگاه ، کمالوند تکنسین و مترجم و حاج غلامرضائی تکنسین کشتارگاه ، شروع به کار نمود .
در سال 1317 دبیرستان دامپزشکی در تهران افتتاح و آقایان رضا صیرفی ، سرتیپی ، مرحوم روحانی و ارتفاعی به تهران رفته و در سال 1320 پس از فارغ التحصیل شدن از این دبیرستان ، به اصفهان مراجعت و در مناطق عشایری فریدن و سمیرم مشغول بکار شدند . در این زمان علاوه بر مبارزه بر علیه دو بیماری قبلی بر علیه بیماری شاربن و آبله نیز واکسیناسیون انجام می گرفت .
در سال 1323 اداره کشاورزی و دامپزشکی در یک محل که ساختمان فعلی سازمان کشاورزی استان واقع در خیابان منوچهری می باشد ، استقرار یافت . در این زمان دکتر سیامک ریاست کشاورزی و دکتر ارشدی رئیس دامپزشکی بودند . همزمان با شروع جنگ جهانی دوم در سال 1321 دکتر پراین به آلمان مهاجرت و مسئولیت دامپزشکی از دکتر ناصح به دکتر نجیمی و پس از آن به دکتر ارشدی سپرده شد . در این زمان دکتر خوش منش از دانشکده دامپزشکی کرج فارغ التحصیل و علیرغم تعهد خدمت بخاطر مشکلات اقتصادی – اجتماعی جنگ در دامپزشکی بکار گرفته نشد و بالاجبار پس از هشت سال سرگردانی در آموزش و پرورش و بانک ملی در سال 1329 در شهرضا با مدرک کارشناسی به استخدام دامپزشکی درآمد . دکتر خوش منش پس از ده سال خدمت در شهرستان شهرضا و نجف آباد در سال1339 به مسئولیت کلینیک دامپزشکی اصفهان گمارده شد .
در این زمان مرحوم دکتر دخانی معاون اداره دامپزشکی بود و به همراه کارمندان دیپلمه و واکسیناتور دامپزشکی ، آقایان ارتفاعی ، سرتیپی ، نطنزی ، مدبر صدری و رضا صیرفی ، کار پیشگیری علیه بیماریها را انجام می دادند . مروج تشخیص آبستنی در اصفهان آقای دکتر سید محمد طباطبائی بود که از تهران به اصفهان در رفت و آمد بود و بعد از آن دکتر خوش منش کار نامبرده را علمی تر دنبال نمود .
اولین گاوداری صنعتی در سال 1335 توسط مرحوم محمد علی کازرونی در گلشهر اصفهان به سرپرستی آقای صیرفی تأسیس گردید که با استخدام آقای دکتر جاماسب ، دکتر غضنفرپور ، دکتر مدرسی ، دکتر آل احمد و آقایان دامادزاده ، ناصر برومند و تعدادی دیگر کار دامپزشکی شکل جدی تری بخود گرفت و کار خونگیری از گاو و گوسفند و مبارزه با بروسلوز (تب مالت) شروع گردید که پس از خونگیری در آزمایشگاه موقت دامپزشکی ، عملیات تشخیص انجام می گرفت .
با گسترش مرغداریها و گاوداریها ی صنعتی ، روز به روز بر حجم کار افزوده گردید و کارشناسان و کاردانها و تکنسینهای فارغ التحصیل از دانشگاههای مختلف ، جذب ادارات دامپزشکی شدند .
در سال 1370 تشکیلات دامپزشکی از ادارات کل کشاورزی منتزع و بر حسب قانون به وظایف جهاد سازندگی اضافه شد و مجدداً در سال 1379 با مصوبه مجلس وظایف امور کشاورزی ، دام و دامپزشکی تجمع و وزارت جهاد کشاورزی ایجاد گشته و دامپزشکی کماکان با کد مالی جداگانه به صورت اداره کل به کار خود ادامه داد . هم اکنون اداره کل دامپزشکی استان اصفهان با دارا بودن بیش از 350 نفر پرسنل فنی و اداری شاغل در 21 شبکه دامپزشکی شهرستانها ، مرکز تشخیص هاری منطقه ای ، آزمایشگاههای مختلف تشخیصی و الایزا و ادارات ستادی شامل اداره بررسی بیماریهای دامی و آموزش ، اداره مبارزه با بیماریهای دامی ، اداره مبارزه با بیماریهای طیور ، آبزیان ، زنبور عسل و کرم ابریشم ، اداره دارو ، درمان و آزمایشگاهها ، اداره نظارت بر بهداشت عمومی و اداره طرح و برنامه در خدمت مردم شریف استان و نقش مؤثری در اقتصاد و بهداشت عمومی جامعه ایفا می نماید .
تهیه کننده دکتر محمود خلیلی فرد